ZALMTARTAAR MET WATERKERS
5h
1

Rauwe vis schrikt sommige koks al eens af, maar dat is volkomen onterecht. Meer zelfs: een tartaar van rauwe zalm met een fris slaatje is ideaal als voorgerecht. De zuren zetten meteen de spijsvertering in gang, waardoor je met een licht gevoel aan het hoofdgerecht kan beginnen.

Bereiding

Gebruik ontvelde zalmfilet voor dit gerecht. Versnij de zalm zeer fijn met een vlijmscherp mes. Snij de zalm eerst in repen. Snij deze repen op hun beurt nog eens in reepjes, en snij die tenslotte in hele kleine stukjes. Let op: Doe de zalm niet in een blender of hakmolen, want dan krijg je puree.

Voor een licht gerookte toets in dit gerecht, kan je een klein beetje gerookte zalm fijnsnijden en mengen onder de verse zalm.Doe de vis in een mengschaal en voeg er zeer fijn gesnipperde sjalot en bieslook aan toe.Voeg een beetje graanmosterd toe, een scheutje olijfolie en enkele druppels sojasaus. (De sojasaus zorgt voor een lichte zoute toets, dus gebruik geen extra zout.) Meng alle ingrediënten en voeg een scheutje vers citroensap toe.Proef en voeg naar smaak wat peper toe. Meng de tartaar en zet opzij.

Voor het sausje voeg je een schep pittige mierikswortel (gepureerd), de zure room, een beetje verse yoghurt en vers citroensap samen. Meng alles met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Snij een stuk van de daikon in flinterdunne schijfjes. Snij deze op hun beurt in heel fijne reepjes (julienne).
Schil de appel en snipper ook deze in heel fijne reepjes.
Hak enkele walnoten fijn.Doe de waterkers, de tuinkers, de daikon (of radijs), de appel en de stukjes walnoot in een slakom. Meng de sla voorzichtig met de hand, zodat je de slablaadjes niet beschadigt.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Druk met een brede dresseerring rondjes uit het brood (1 per persoon).Leg de sneetjes brood op een ovenschaal met een vel bakpapier of een siliconenmatje.

Sprenkel over elk broodje enkele druppels olijfolie en toast ze gedurende enkele minuten in de oven (160°C).
Druppel wat ciderazijn en notenolie over de sla. Voeg wat peper van de molen toe en meng de sla zorgvuldig met de hand.